Stjerneadvokater slår alarm: det grundlæggende princip om at lade tvivlen komme den tiltalte til gode er under pres

Et grundlæggende princip om at lade tvivlen komme den tiltalte til gode er under pres ved de danske domstole, lyder anklagen fra en række af landets mest kendte forsvarsadvokater. »Hellere lade ti skyldige gå fri end at sende én uskyldig i fængsel, hed det engang. Sådan er det ikke mere,« siger stjerneadvokat. Dommerformand afviser kritikken.

En række af landets førende forsvarsadvokater retter en alvorlig anklage mod domstolene for i stigende grad – bevidst eller ubevidst – at tilsidesætte et grundlæggende princip om, at »enhver rimelig tvivl« skal komme den tiltalte til gode i straffesager.

Med andre ord: Er der den mindste tvivl om, hvorvidt en tiltalt person har begået en forbrydelse, skal vedkommende frifindes.

»Der skal mindre og mindre til, før retten siger, at den rimelige tvivl er udryddet. Som forsvarer sidder man jævnligt i en retssag og tænker, at der er simpelthen ikke et så konkret bevis, at retten kan sige, at her er ingen rimelg tvivl. Det er en meget alvorlig og trist udvikling, for den rimelige tvivl er et fundamentalt princip i et demokratisk retssamfund,« siger forsvarsadvokat Mette Grith Stage.

»Hellere lade ti skyldige gå fri end at sende én uskyldig i fængsel, hed det engang«

Forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen oplever et tilsvarende »skred« i forhold til beviskravene, der medfører, at folk i dag nemmere bliver dømt end for ti år siden. Han minder om en gammel retsikkerhedsmæssig læresætning.

»Hellere lade ti skyldige gå fri end at sende én uskyldig i fængsel, hed det engang. Sådan er det ikke mere. I et retssystem, hvor vi med sikkerhed ikke vil have en uskyldig dømt, er prisen, at der går skyldige fri. I det øjeblik, man skruer og sætter kravene ned, betyder det, at ikke så mange skyldige går fri, men samtidig øges riskoen, for at uskyldige bliver dømt. Med et grundprincip om, at man er uskyldig indtil det modsatte er bevist, synes jeg, det er en uheldig udvikling,« siger Michael Juul Eriksen.

Læs nærmere på:

Vær den første til at kommentere

Skriv et svar