Se udbryderkonges spektakulære flugt fra Horsens Statsfængsel

Nu kan man for første gang gå igennem udbryderkongen Carl August Lorentzens historiske flugttunnel i Horsens Statsfængsel.

Tilbage i oktober fandt arkæologer i Horsens frem til udbryderkongens flugttunnel under Horsens Museum. Derfor begyndte museets arkæologer en udgravning af en ny tunnel ud af fængslet ligesom Lorentzen.

Indbrudstyven Carl August Loretzen brød i 1949 ud fra Horsens Statsfængsel på en manér, der på én gang var både kreativ og klassisk.

Tunnellen blev gravet af Carl August Lorentzen – en af Danmarks måske mest spektakulære kriminelle gennem tiderne.

Det dramatiske højdepunkt i vaneforbryderens karriere fandt sted, da han natten op til den Lillejuleaftensdag i 1949 formåede at flygte fra Horsens Statsfængsel gennem en 18 meter lang tunnel under fængselsgården. Faktisk har han forsøgt at flygte fra forskellige fængsler og anstalter hele 14 gange i løbet af sit liv.

Men flugten fra Horsens Statsfængsel var særligt spektakulær – og blev hans sidste.

– Han startede med at bruge en hjemmelavet stoppenål til at kradse pudset ud mellem murstenene i sin fængselscelle. De første sten knuste han og skyllede ud i toilettet, hvorefter han fik hul igennem til hvælvingen under trappen. Her gravede han så sin sin tunnel. Det var i alt 11 måneders arbejde.

Det særligt karakteristiske ved udbryderkongen var hans humoristiske tilgang til alt, han foretog sig: Selv sine kriminelle handlinger. Der var især mange komiske ting ved hans flugt. I cellen efterlod han eksempelvis en seddel til fængselspersonalet, hvor han havde skrevet: ‘Hvor der er en Vilje, der er der også en Vej!

Lorentzen gemte sig på en gård ved Ølsted syd for Horsens, og om natten sneg han sig ind i køkkenet og stjal sig lidt mad.
Under opholdet i det fri sendte Lorentzen oven i købet fængselsinspektøren et julekort.
Men turen ud i friheden blev kort. Efter nogle dages intensiv eftersøgning blev Lorentzen pågrebet og bragt tilbage til Statsfængslet.

Ligesom Lorentzen efter flugten havde efterladt sig en seddel, gjorde hans særegne humor sig også gældende under nogle af hans forbrydelser.
Gentagne gange brød han ind i pengeskabe, blot for at lægge en seddel med besked om, at han havde været brudt ind – uden at stjæle noget.

Lorentzen var i det hele taget en meget kreativ person.
Under sit ophold i Horsens Statsfængsel skabte han noget af det fineste kunst produceret i et dansk fængsel, bl.a. tegninger, skakbrikker og træfigurer.

I 1958 døde Carl August Lorentzen i fængslet som 62-årig efter at have siddet i fængsel i over halvdelen af sit liv.

Læs og se mere om Carl August Lorentzen på følgende links:

 

Vær den første til at kommentere

Skriv et svar