Share:

Øg overvågning af varetægtsfængslede  

  RSS

Birdman
(@birdman)
Medlem Admin
Meldt ind: 2 år siden
Indlæg: 86
2. august 2018 23:22  

Alle varetægtsfængslede skal have id-kort med billede, og besøgende skal blive på besøgsafdelingen, indtil den rette person er tilbage i sin celle.

Det mener forbundsformand i Fængselsforbundet, Kim Østerbye, er løsningen på problemet med undvegne fanger i danske fængsler og arresthuse.

- Der er to nemme forslag, som kan forhindre, at fanger flygter, og som hverken kræver de store udgifter eller ressourcer. Så det kan sagtens lade sig gøre, siger forbundsformanden og tilføjer:

- Fængselsbetjente kan jo ikke forventes at kunne kende ansigt på samtlige fanger.

Fængselsforbundets forslag lander, efter at det onsdag aften lykkedes en varetægtsfængslet mand at bytte identitet med en besøgende i Vestre Fængsel.

Støtte fra flere partier

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti støtter op om forslaget, der kræver ændret lovgivning. I dag er det nemlig ikke kun for Kriminalforsorgen at tage fotos af dømte indsatte. Ikke varetægtsfængslede, som venter på dom.

- Det er fornuftigt at skærpe muligheden for at undslippe fængsler på alle mulige måder, og Fængselsforbundet har fremlagt gode konkrete forslag, som vi skal se at få implementeret, lyder det fra Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofoed.

Partiet har bedt justitsminister Søren Pape Poulsen (K) om en redegørelse.

- Flugten i går kalder på, at vi skal se på sikkerheden i vores fængsler, og vi håber, at Justitsministeren vil komme med flere forslag til, hvordan vi undgår den slags i fremtiden, siger Peter Kofoed, der selv kommer med bud.

- Vi så gerne, at der kom flere ansatte i fængslerne.

Afventer intern undersøgelse

Gårsdagens fangeflugt blev opdaget kort efter, at den besøgende var blevet ført væk fra besøgsafdelingen. Men der var den varetægtsfængslede allerede ude af syne.

Og den slags må ikke ske, har områdedirektør Anne Erlandsen fra Kriminalforsorgen i dag understreget. Derfor har Kriminalforsorgen, der er ansvarlig i sagen, sat en intern undersøgelse i gang, som skal klarlægge, hvordan to personer kan bytte identitet under et besøg og derefter undvige.

Indtil den undersøgelse ligger klar, vil Anne Erlandsen ikke forholde sig til forslag fra Fængselsforbundet.

- Vi er nødt til at afvente den interne undersøgelse, før vi kan sige, om den slags ting kunne have hjulpet i den pågældende situation, siger hun.

Flugtforsøg er sjældne

Det sker fortsat sjældent, at indsatte og varetægtsfængslede stikker af fra danske fængsler. Af Kriminalforsorgens seneste statistik på undvigelser fremgår det, at der i 2016 kun var én enkelt flugt fra et arresthus, hvor en indsat overvandt "fysiske hindringer" uden at blive pågrebet af fængselspersonale.

Flere gange om året lykkes det dog fanger at flygte fra lukkede fængsler og arresthuse i forbindelse med ophold på udendørsarealer, under transport til en retssal, ved hospitalsophold og lignende. I 2016 har Kriminalforsorgen registreret 14 af den slags undvigelser.

Den fange, der onsdag aften flygtede fra Vestre Fængsel er ifølge ledende politiinspektør hos Københavns Politi, Peter Dahl, fortsat på fri fod.

Politiet har ingen bemærkninger til, hvad manden er sigtet for, men oplyser, at han sad fængslet på en begæring fra Italien om at blive udleveret.

Kilde: DR Nyheder


Citere
Birdman
(@birdman)
Medlem Admin
Meldt ind: 2 år siden
Indlæg: 86
3. august 2018 23:23  

S, SF og DF bakker alle op om forslag fra Fængselsforbundet.

Jordnært og snusfornuftigt.

Sådan lyder ordene fra SF's retsordfører, Karsten Hønge, efter at Fængselsforbundet i går foreslog, at man skal skærpe sikkerheden for varetægtsfængslede.

Forslaget kom på baggrund af, at det onsdag lykkedes en varetægtsfængslet mand at flygte fra Vestre Fængsel, efter at en besøgende havde byttet plads med den indsatte.

Derfor ønsker Fængselsforbundet, at alle varetægtsfængslede skal bære id-kort. Ligesom det allerede er tilfældet for indsatte, der afsoner en dom.

Et forslag, der får utvetydig opbakning fra SF.

- Det er ikke en unødig indgriben i forhold til de indsatte, og det er heller ikke unødigt bureaukratisk for de ansatte. Det kan jeg godt støtte, siger retsordfører Karsten Hønge.

Hermed er han helt i tråd med både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, som begge bakker op om forslaget, som også indeholder, at den besøgende skal blive på besøgsafdelingen, indtil den indsatte person er tilbage i sin celle.

- Det er fornuftigt at skærpe muligheden for at undslippe fængsler på alle mulige måder, og Fængselsforbundet har fremlagt gode konkrete forslag, som vi skal se at få implementeret, lyder det fra Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod Poulsen.

Den undslupne fange er stadig på fri fod, oplyser Københavns Politi.

Kriminalforsorgen ønsker ikke at kommentere det konkrete forslag, før de har afsluttet en redegørelse af flugten i onsdags.

Flugtforsøg er sjældne

Det sker fortsat sjældent, at indsatte og varetægtsfængslede stikker af fra danske fængsler.

Af Kriminalforsorgens seneste statistik på undvigelser fremgår det, at der i 2016 kun var én enkelt flugt fra et arresthus, hvor en indsat overvandt "fysiske hindringer" uden at blive pågrebet af fængselspersonale.

Flere gange om året lykkes det dog fanger at flygte fra lukkede fængsler og arresthuse i forbindelse med ophold på udendørsarealer, under transport til en retssal, ved hospitalsophold og lignende. I 2016 har Kriminalforsorgen registreret 14 af den slags undvigelser.

Kilde: DR Nyheder


SvarCitere
Birdman
(@birdman)
Medlem Admin
Meldt ind: 2 år siden
Indlæg: 86
12. august 2018 23:25  

Et nyt lovforslag skal styrke sikkerheden og mindske risikoen for fangeflugt, mener ministeren.

Der skal strammes op på kontrollen i de danske fængsler, lyder det fra Justitsminister Søren Pape Poulsen (K), der nu vil give Kriminalforsorgen mulighed for at fotografere og tage fingeraftryk af de varetægtsfængslede.

- Det er vigtigt at man kan kende folk og finde ud af hvem de er, siger Søren Pape Poulsen.

I dag er det kun muligt for Kriminalforsorgen at tage fotos af dømte indsatte. Ikke varetægtsfængslede, som venter på dom. Den mulighed har kun politiet. Men det vil det nye lovforslag ændre på, og derfor behøver kriminalforsorgen ikke anmode politiet, når der skal skaffes billed-id på de varetægtsfængslede.

Et tiltag der skal forhindre gentagelser af den situation, hvor en varetægtsfængslet fange tog flugten den 1. august fra Vestre Fængsel ved at bytte identitet med en besøgende.

Ifølge justitsministeren er der tale om en mand, der er anklaget for at have deltaget i omfattende terroraktiviteter .

- Det er en mand, som italienerne har bedt udleveret. Han har deltaget - forstår jeg - i finansieringen af terror. Sådanne typer skal vi ikke have rendende frit rundt.

- Jeg synes i det hele taget, det er skidt, at sådan en mand slipper. Det er ikke godt, det er ikke noget, der tjener os til ære, siger Søren Pape Poulsen.

Flere tiltag på vej

Lovforslaget kommer som reaktion på fangeflugten, som Søren Pape Poulsen kalder for grotesk. Derfor har han bedt Kriminalforsorgen om en redegørelse af episoden. Det nye lovforslag skal forsøge at mindske risikoen for lignende fangeflugt, selvom han erkender, at der trods de nye tiltag, stadig vil kunne ske fejl

- Jo flere midler vi giver fængslerne og arresthusene, jo bedre er det. Det her er ét forslag vi ruller ud nu, og så kommer vi med flere initiativer senere, siger Søren Pape Poulsen.

Justitsministerens forslag kommer efter, at fængselsbetjenes fagforening, Fængselsforbundet, har efterlyst mulighed for at lade varetægtsfængslede bære id-kort. Et forslag der i forvejen havde opbakning fra et politisk flertal bestående af DF, S og SF.

DF: Et godt skridt

I regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, ser retsordfører Peter Kofod Poulsen frem til en drøftelse af regeringens lovforslag, som han betegner som "helt klart i den rigtige retning".

- Jeg kunne godt tænke mig noget mere konkret, men det er da godt, at ministeren kommer med noget, siger han og efterlyser, at justitsministeren tager drøftelserne med de øvrige partier i Folketinget.

Dansk Folkeparti efterlyser, at der samtidig bliver undersøgt, om fængselspersonalet er for presset til at håndtere arrestanter på en ordentlig måde.

Lovforslaget sendes i høring den mandag den 13. august og forventes at blive fremsat til efteråret.

Kilde: DR Nyheder


SvarCitere
Birdman
(@birdman)
Medlem Admin
Meldt ind: 2 år siden
Indlæg: 86
12. august 2018 23:29  

S mener ikke Pape går langt nok: Besøgende i fængsler skal afgive fingeraftryk.

Partiets retsordfører undrer sig over justitsministerens udspil, som hun kalder ”banalt”.

Regeringens forslag til at styrke sikkerheden i de danske arresthuse kommer for sent, er for banalt og slet ikke vidtgående nok.

Sådan lyder reaktionen fra Folketingets største parti, Socialdemokratiet, hvor retsordfører Trine Bramsen ikke just er fuld af lovprisende ord, da hun bliver præsenteret for justitsminister Søren Pape Poulsens (K) forslag til at stramme kontrollen.

En kontrol der igen er endt med at blive omdrejningspunkt for en politisk debat, efter en terrormistænkt mand undveg fra Vestre Fængsel den 1. august ved at bytte identitet med en besøgende.

- Det undrer mig, at justitsministeren har været så længe om at komme med nogle forslag, der virker forholdsvis banale. For selvfølgelig skal der være styr på processerne, og selvfølgelig skal der strammes op på fingeraftryk blandt de indsatte, siger Trine Bramsen og fortsætter:

- Men spørgsmålet er, om det er visionært nok. Det tvivler jeg sådan set på.

DF støtter S-forslag

Derfor har Socialdemokratiet også en række ideer til, hvordan sikkerheden yderligere kan styrkes i de danske fængsler og arresthuse, der skal sikre, at en lignende situation ikke kan gentage sig.

For det første vil partiet stramme op på procedurerne, således at besøgende ikke kan forlade fængslet, før de indsatte er sikkert tilbage i deres afsoningsceller.

For det andet skal de besøgende registreres.

Kan du nævne eksempler på andre steder i samfundet, hvor man tager fingeraftryk af uskyldige mennesker?

- Fingeraftryk bruger vi mange steder i samfundet. Man bruger det, når man åbner sin iphone. Det bruger man til betaling i meget nær fremtid. Så vi synes sådan set ikke, det er urimeligt, at man afsøger den her mulighed. Selvfølgelig skal man slette billeder og eventuelle fingeraftryk igen, når de er brugt, siger Trine Bramsen og tilføjer:

- Eksemplet her fra Vestre Fængsel viser, at der er huller i systemet, og at det er nødvendigt at stramme gevaldigt op. Fingeraftryksregistrering eller billeder af de besøgende kan være et rigtig godt hjælpemiddel, som vi bestemt er åbne for, siger Trine Bramsen.

Dansk Folkeparti støtter den socialdemokratiske tanke, siger partiets retsordfører, Peter Kofod Poulsen, der kalder det for ”et fint forslag”.

Den undvegne mand er Ifølge justitsministeren anklaget for at have deltaget i omfattende terroraktiviteter, og de italienske myndigheder har bedt om at få manden udleveret.

Lovforslaget kommer som reaktion på fangeflugten og ventes at blive fremsat i morgen mandag. Justitsministeren har bedt Kriminalforsorgen om en redegørelse for episoden.

Kilde: DR Nyheder


SvarCitere
Birdman
(@birdman)
Medlem Admin
Meldt ind: 2 år siden
Indlæg: 86
12. august 2018 23:32  

Fængselsbetjente jubler over Papes forslag: Nu er det slut med ”gæt en fange”

Justitsministeren vil tillade fængsler at tage fotos og fingeraftryk af varetægtsfængslede.

Når fængselsbetjente i fremtiden åbner døren ind til et besøgsrum i arresten, hvor en varetægtsfængslet har besøg af familien, kan de i fremtiden sikre sig, at det er den rigtige person, de tager med retur til arresten.

Og dermed også – og måske vigtigere – at det er de rigtige personer, der bliver lukket ud i friheden. Igen.

For bliver justitsminister Søren Pape Poulsens (K) nye lovforslag stemt igennem, som noget kan tyde på, vil det i fremtiden give fængselsbetjentene i landets fængsler og arresthuse mulighed for at tage fotos og fingeraftryk af arrestanterne.

En mulighed de godt kunne have brugt for 11 dage siden, da en terrormistænkt fange lykkedes med at bytte identitet med en besøgende, hvorefter han uhindret og fredeligt spadserede ud i friheden udenfor murene i Vestre Fængsel i København.

David Jensen, der er fællestillidsmand for de uniformerede ansatte i Vestre Fængsel, forklarer, at betjentene i dag kan have svært ved at afgøre, hvem der er hvem, når et besøg er slut, og de fængslede og de besøgende skal sendes til henholdsvis fangeskab og frihed.

- Når du åbner ind til et besøgsrum, hvor der sidder en masse pårørende og en indsat, nærmest ”gæt en fange”, siger han.

Betjente: Flugt kunne have været forhindret
I dag er det kun muligt for Kriminalforsorgen at tage fotos af dømte indsatte. Ikke varetægtsfængslede, som venter på dom. Den mulighed har kun politiet. Men det vil det nye lovforslag ændre på, og derfor behøver Kriminalforsorgen ikke anmode politiet, når der skal skaffes billed-id på de varetægtsfængslede.

Et behov som er stort og ”meget vigtigt,” siger David Jensen.

- Vi har brug for en fingeraftryksscanner hernede i besøgsafdelingen,så vi kan være 110 procent sikre på, at den indsatte, der er kommet herned, er den samme indsatte, vi følger tilbage. En fingeraftryksscanner kan du ikke snyde med.

Han ønsker ikke at udtale sig om fangeflugten den 1. august, men konstaterer alligevel, at havde fængselspersonalet haft de samme muligheder dengang, så ja.

- Ja, det ville det kunne have forhindret.

Kriminalforsorgen: Vigtigt vi får muligheden
I Kriminalforsorgen, som har ansvaret for at drive de danske fængsler og arresthuse, er direktør Thorkild Fogde også tilfreds med justitsministerens forslag.

Han tænker systemet sådan, at betjentene i første omgang kan tage fotos i brug, mens brugen af fingeraftryk kan komme på tale i situationer, hvor der fortsat er tvivl om den fængsledes identitet.

- Fingeraftryk er med i vores ønske til lovgivningen, fordi vi gerne vil have de samme regler for varetægtsarrestanter, som vi har for afsonere, forklarer han.

Præcis hvordan praksis skal være, har direktøren endnu ikke lagt sig fast på. Det vigtigste er i første omgang at få muligheden, siger han.

Justitsministerens lovforslag ventes at blive sendt i høring i morgen mandag. Allerede nu har Dansk Folkeparti erklæret sin støtte til forslaget, mens Socialdemokratiet ikke mener, det er vidtgående nok.

Kilde: DR Nyheder


SvarCitere