Fængselsbetjente fjerner kamera fra uniformen i vrede

De skulle øge fængselsbetjentenes sikkerhed efter flere voldsepisoder og trusler, men små kameraer på skjorten hos de ansatte i danske fængsler er nu genstand for en større konflikt.

Efter en episode i november mellem flere fængselsbetjente og en indsat i Vestre Fængsel, der skulle flyttes fra en celle til en sikringscelle, har fængselsbetjentene i Vestre Fængsel kollektivt valgt at boykotte forsøgsordningen med kropskameraer.

Det bekræfter Kriminalforsorgen.

– Der har kørt et pilotforsøg med kropskameraer i Vestre Fængsel og Køge Arrest. Forsøget har været frivilligt i pilotfasen. Forsøget er efter personalets ønske standset i Vestre Fængsel på baggrund af en konkret sag om magtanvendelse, siger sikkerhedschef Lars Rau Brysting.

Kriminalforsorgen vil ikke kommentere den konkrete episode, men ifølge DR Nyheders oplysninger er det fængselsbetjente i Vestre Fængsel, der i en presset situation tilbage i november benytter sig af magtanvendelse over for en indsat.

Personalets anvendelse af magt kan for eksempel ske ved brug af stave, håndjern, peberspray og tåregas.

Episoden bliver ligesom alle andre episoder om magtanvendelser i Kriminalforsorgen undersøgt, og i den forbindelse bliver det videomateriale inddraget, som en af fængselsbetjentenes kamera har optaget. Derefter opstår der tvivl om, hvordan optagelserne vil kunne blive brugt imod de involverede fængselsbetjente.

Episoden er efterfølgende blev anmeldt til politiet. Siden har der ikke været båret kropskamera i Vestre Fængsel.

‘Forsøg har skabt større utryghed’

Kim Østerbye, formand for Fængselsforbundet, kan man ikke sige, at det ligner, at dine medarbejdere ikke vil tages i at have banket en indsat?

– Jeg kan ikke udtale mig om den konkrete sag. Det er ikke min opgave at vurdere. Men det er rigtig ærgerligt, for ordningen kan også være med til at frikende os, hvis vi bliver beskyldt for noget. Det er klart, at vi ikke kan have et værktøj, der ikke også kan bruges imod os. Vi skal også tåle at blive set over skulderen.

Hvis dine medlemmer boykotter at have kamera på, kan I vel netop ikke tåle at blive set over skulderen?

– Jeg tror, det handler om, at betjentene føler sig dårligt behandlet. At de ikke har været klar over, hvad de kunne komme ud for. Så når det her forsøg har skabt større utryghed, så kan jeg godt forstå, de har svært ved at tage kamera på, siger Kim Østerbye.

Læs nærmere på:

Be the first to comment

Leave a Reply