3 ud af 10 indsatte i de danske fængsler er udenlandske statsborgere

Tre ud af ti indsatte i de danske fængsler og arresthuse var udenlandske statsborgere i starten af juli måned i år. Det viser nye tal fra Kriminalforsorgen. Tallene dækker over både dømte og varetægtsfængslede.

Andelen af udenlandske statsborgere i de danske fængsler er steget støt, siden Kriminalforsorgen i 2011 begyndte at føre statistik over, hvilket statsborgerskab indsatte i de danske fængsler har. Samtidig er der blevet færre danske statsborgere i fængslerne.

Direktør i Kriminalforsorgen, Thorkild Fogde, forventer, at udviklingen vil fortsætte.

»Min forventning er, at udviklingen med flere udenlandske statsborgere i fængslerne vil fortsætte i takt med den almindelige globalisering og øgede trafik over grænserne i verden. Jeg har ingen forventning om, at andelen vil falde,« siger Thorkild Fogde.

Andel af udenlandske statsborgere steget siden 2011

I 2011 var i gennemsnit 24 procent af de dømte og varetægtsfængslede i de danske fængsler udenlandske statsborgere. Det steg til 28 procent i gennemsnit i 2016. Ifølge Thorkild Fogde er det især de udenlandske statsborgere, der ikke har nogen tilknytning til Danmark, der skaber udfordringer:

»Det er tidskrævende at håndtere udenlandske indsatte, og særligt hvis folk er udviste efter dommen, er de mindre motiverede for at indgå i konstruktive forløb under afsoning, fordi de er bevidste om, at de skal udrejse til et andet land, når afsoningen er slut,« siger Thorkild Fogde.

Derudover peger han på, at kulturforskelle og tolkning tager meget tid.

»Det er helt klart at foretrække for alle parter, at flere udlændinge bliver udsendt til afsoning i hjemlandet. Hvis man skal arbejde med de indsatte og overbevise dem om et liv uden kriminalitet, er det lettere at arbejde med dem i det land, de kommer fra. Det er rigtig svært at lægge realistiske planer i Danmark for at resocialisere en rumæner i hjemlandet, så det er godt, at der arbejdes for at flere kan afsone i hjemlandet,« siger Thorkild Fogde.

Læs den fulde artikel på: Berlingske

1 kommentar

Skriv et svar