55-årig døde af kræft efter 17 år i forvaring – uværdigt han ikke fik sin frihed, mener præst

Fængselsmyndighederne bør være opmærksomme på, hvor vigtigt det er, at syge indsatte kan dø i frihed.

Skal en uhelbredeligt syg indsat i et fængsel have mulighed for at blive løsladt, så han kan tilbringe den sidste tid som en fri mand, selvom han har alvorlige forbrydelser på samvittigheden?

Det mener de pårørende til den 55-årige Barselaj Ertaq, der døde af cancer den 29. januar i år efter flere måneders sygdomsforløb, skriver Kristeligt Dagblad.

Barselaj Ertaq havde siddet 17 år i forvaring i Herstedvester Fængsel, dømt for forbrydelser begået i Grønland. Selvom familien forsøgte at få Barselaj Ertaq prøveløsladt, nåede retten i Grønland aldrig at behandle sagen.

Fængselspræst Benny Birk Mortensen fra Herstedvester Fængsel vil ikke kommentere den konkrete sag. Men han fremhæver, at han personligt inden for de seneste 10 år har oplevet et par bisættelser og flere dødsfald blandt indsatte.

– Det burde ikke have været kommet dertil. Vi har haft den holdning, at det er uværdigt, at et menneskes dødsleje skal være i en celle eller i et fængsel. Hvis vi skal fastholde den holdning, er der grund til, at myndighederne i højere grad arbejder på at få indsatte med en terminal sygdom udsluset af fængslet, for selvfølgelig betyder tanken om at dø i frihed noget for den enkelte, siger Benny Birk Mortensen.

Flere ældre sidder i fængsel

Tal fra Kriminalforsorgen viser, at der de seneste 10 år er sket 43 dødsfald og 36 selvmord blandt indsatte i danske fængsler. Og Benny Birk Mortensen henviser til, at der i disse år kommer flere ældre i fængslerne.

Siden årtusindskiftet er antallet af 60-79-årige, der er kendt skyldige i lovovertrædelser, nemlig vokset fra 6817 personer i 2000 til 16.092 i 2015.

– Det stigende antal ældre i fængslerne kan betyde, at vi vil se flere alvorligt syge indsatte. Samtidig har vi indsatte, der har siddet 20 eller 30 år i fængsel, og hvis helbred langsomt er blevet nedbrudt. Det giver ingen mening, at de skal dø i fængslet, siger Benny Birk Mortensen.

Ikke en rettighed at dø i frihed

Juraprofessor emeritus Eva Smith fra Københavns Universitet peger på, at selvom idealet i fængselsvæsenet i mange år har været, at indsatte skulle dø i frihed, er det ikke en rettighed.

– Det er ikke altid muligt for retssystemet at nå at løslade en syg indsat. Og det er nok heller ikke altid den slags sager, der prioriteres højest, siger hun.

Hun mener, at samfundets generelle holdning til kriminelle har ændret sig de seneste 20 år, og at denne holdningsændring måske indirekte kan være med til at påvirke holdningen til prøveløsladelse og benådning af syge fanger.

Læs nærmere på:

Vær den første til at kommentere

Skriv et svar